Itt a Húsvét, vele együtt a finom, húsos, laktató ételek időszaka. A sonka, a kalács, a franciasaláta mellett jól esik a kisétkezésekre, vagy vacsorára, reggelire valami más. Erre remek választás a pástétom, ami készülhet kacsa, liba, pulyka vagy ahogy most nálam: csirkemájból.
Friss zöldségekkel, magvas pékáruval, főtt tojással nagyon finom. Természetesen nem csak az ünnep alkalmával készíthetjük el, hanem az év során bármikor, olvasztott zsiradékkal leöntve pár napig eltartható.
A hozzáadott fűszereket kedvünk szerint változtathatjuk, sőt, ha nem gyerekeknek kínáljuk, akkor némi konyakkal is megbolondíthatjuk. Egyszerűségében rejlik nagyszerűsége.
Én így készítettem:
Hozzávalók:
- 500 g csirkemáj
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 5-7 evőkanál kacsazsír (vagy libazsír)
- só
- őrölt és egész színes bors
- majoránna
- friss rozmaring
- 1 teáskanál mustár
Elkészítés:
A vöröshagymát megtisztítjuk, felkockázzuk, a májat megtisztítjuk, nagyobb ereit kivágjuk.
(Figyelem: ha találunk olyan májdarabot, amelyiket a vágás során az epehólyag eldurranva elöntött epével, azt mindenképpen távolítsuk el, mert az egész pástétomunkat keserűvé teszi! Az epe jeleit könnyen észrevesszük, mert a májat zöldre festi.)
A zsiradékból kiveszünk három kanálnyit, serpenyőbe tesszük, a többit pedig félrerakjuk a kész pástétomok leöntéséhez, lezárásához.
A serpenyőben lévő zsírra öntjük a vöröshagymát, csipet sóval lassú tűzön fonnyasztani kezdjük. Amikor üvegesre párolódott, hozzáadjuk a csirkemájakat, borsozzuk, meghintjük majoránnával és közepes lángon, időnként átforgatva pirítani kezdjük. Ha átvágva egy máj darabot már nem rózsaszín és véres, hanem világosbarna, el is készültünk. A tüzet lezárjuk alatta és kihűtjük.
Turmixgépbe öntjük a kész májakat, hozzáöntjük a vele sült hagymás zsiradékot is. Ekkor sózzuk, (nem tévedés, sütés közben még nem), hozzáadjuk a mustárt és összeturmixoljuk. Én ehhez Anka robotgépemet hívtam segítségül.
Megkóstoljuk, ha szükséges még fűszerezzük és kisebb tálkákba nyomjuk, simítjuk. (Figyeljünk oda, hogy a tálkákat alul körben légmentesen töltse ki a pástétom!)
A félretett kacsazsírt megolvasztjuk, majd langyosra visszahűtve ráöntjük a tálkákban lévő pástétomokra. Ez fogja légmentesen lezárni, hogy ne színeződjön el és tovább elálljon. Egész színes borsot, friss rozmaringot szórunk rá és teljes dermedésig hűtőbe tesszük.
Tálalhatjuk sok-sok friss zöldséggel, hónapos retek, újhagyma, paradicsom, paprika remekül illik mellé.
Szépen kidermed, jól kenhető, és nem száraz.
Nagyon finom, a mustártól pikáns, a fűszerektől ízes kenni való.
Készítsétek el, jó étvágyat kívánok hozzá!